Enkel beskrivning

 

fibernet

 

Föreningens nät börjar med en Landsortsnod (anslutningspunkt) där Tjänsteoperatören kopplar föreningsnätet mot det nationella stomnätet. Från noden grävs sedan kabelrör som grävs fram till ett skarvskåp som sprider ut fiber till ett antal fastigheter i närområdet. Varje fastighet får två fibertrådar till ett fiberoptiskt uttag som monteras där kabeln kommer in i huset.

Detta byggsätt kallas stjärn nät, det gör att kabelstorleken blir större ju närmare noden man kommer, då varje anslutning har minst en fiber mellan uttaget i huset och noden.

Det fiberoptiska uttaget översätter ljussignalen i fiberkabeln till elektiska datasignaler (Ethernet) som genom en vanlig datakabel mellan uttaget och en Gateway eller Smartbox. Denna Smartbox har till uppgift att fördela inkommande datasignal till de olika tjänster som levereras i nätet Internet, TV och telefon.

Under dessa länkar finns beskrivningar på hur ett fibernät på landsbygden är konstruerat och fungerar
http://www.sannefiber.se/Kopplingsprincip%20kablar%20och%20boxar.pd
http://www.nexans.se/landsortsnat/pdf/nexans-natbyggnation.pdf

3 reaktioner till “Enkel beskrivning”

  1. Är det Telia som är operatör? vad består baspaketet av?
    Finns pay-as-you-go variant? Vid vårt semesterboende kopplar vi på internet när vi är där (vi har tre alternativ; 1 vecka, 2 veckor eller 1 månad), finns den möjligheten här också? vad kostar det i så fall.

    1. För närvarande pågår samtal med kommunikationsoperatörer och ingen är ännu fastställd liksom det innehåll som tjänsterna skall ha. Nätet är ett öppet nät vilket gör att ni själva kan välja vilken operatör som ni tycker passar era behov.
      Föreningen kommer att sluta gruppavtal med den operatör där minst 50 medlemmar väljer just det avtalet och operatör. Förfrågan om tjänsteval och slutande av kommunikationsavtal blir aktuellt inom kort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Ekonomisk förening

%d bloggare gillar detta: