Projektkalkyl

Förslag till genomförande av fiberprojekt för

Östra Valbodalen fiber ek.förening

Den  ekonomiska föreningen bygger och äger ett fibernät med en maximal kapacitet på upptill 1000 Mb/sek. Varje anslutning kräver ett medlemskap i föreningen och utöver medlemsavgift betalas en kapitalinsats. Insatsen innebär att alla är delägare i fibernätet.

Byggande av nätet

Med de 116 medlemmar vi har i dag kommer vi att behöva gräva ca 6 mil schakt. Det ingår även ca 5 km sjökabel Medelavståndet per medlem ligger i dag på ca 570 m.

Styrelsen anser att genomförandet av entreprenaden bör genomföras som totalentreprenad. Motiveringen till detta är att det blir  tydligare med en samarbetspart vad gäller genomförande av arbetet och med garantier.

En enklare form av offentlig upphandling kommer att genomföras där en kravspecifikation kommer att upprättas där föreningen anger de villkor som ska vara uppfyllda för genomförande av entreprenaden.

Markavtal ska upprättas med alla markägare. Upplägget bygger på att ingen intrångsersättning utgår.

När en fastighetsägare bestämt sig för att ansluta sin fastighet till fibernätet kommer ett anslutningsavtal att upprättas mellan föreningen och fastighetsägaren. Då förbinder sig fastighetsägaren att erlägga insatsen till föreningen. Insatsen kommer att fördelas på 2-3 betalningstillfällen.

En insats (medlemsavgift) i en ekonomisk förening är momsbefriad.

Det medlemmen betalar (ett kapitaltillskott) för är anslutning till tomtgräns. Tillkommande grävning och håltagande i husvägg får fastighetsägaren  bekosta. Detta arbete kan köpas av entreprenören. Denna kostnad beläggs då med moms.

Kostnadsbudget och finansiering

Med ett medlemsantal på 116 beräknas projektets totala kostnad hamna på ca 4,8 miljoner+moms

Plöjning och tryckning                                                             2 300 000 kr

Utrustning  skåp, slang, märkband  mm                             1 400 000 kr

Fiber och fiberblåsning                                                               500 000 kr

Sjökabel                                                                                          100 000 kr

Övrigt, räntor,GPS inmätning, adm. m.m                              300 000 kr

Buffert                                                                                            200 000 kr

Summa totalt                                                                        4 800 000 kr

Finansiering

Föreningen har ansökt om kanalisationsstöd hos länsstyrelsen. Vår ansökan godkändes och sensommaren 2013 föreningen fick förfrågan om att utnyttja detta. Styrelsen beslutade att tacka nej då det var för få medlemmar och att projektet skulle vara klart under 2014, vilket styrelsen ansåg omöjligt att genomföra. Vid årsskiftet 2013/2014 avslutades den bidrags period där föreningen hade plats nr 10 i kön. Nu väntar alla fiberföreningar på besked från Länsstyrelsen om vilka regler som kommer att gälla nuvarande bidragsperiod. Besked om detta ska komma sensommar/höst 2014. Därför är bidraget beräknat på föregående periods regelverk. På grund av detta finns det en osäkerhet i kalkylen. Enligt det gamla regelverketskulle det för föreningens del handla om ca 1 660 000 kr i kanalisationsstöd.

Färgelanda kommun har avsatt medel till att köpa 24 fiber av fiberföreningarna för att skapa ett stamnät. Enligt besked  från kommunen handlar det för Östra Valbodalens del om 790000kr

Resterade kostnader,  2 350 000 kr får täckas med ett kapitaltillskott av medlemmarna i föreningen. Detta skulle innebära ett kapitaltillskott på max 20000 kr per medlem. Blir vi fler medlemmar, eller att vi inte behöver utnyttja hela bufferten kan anslutnings kostnaden bli lägre.

Kanalisationsstöd länsstyrelsen                                   1 660 000 kr

Kommunalt köp av fiber                                                     790 000 kr

Kapitalinsats av medlemmar                                      2 350 0000 kr

Totalfinansiering                                                            4 800 000 kr

Val av operatör och tjänsteutbud

Föreningen kommer att upphandla en kommunikationsoperatör. För vår del finns det två att välja på, Telia och Qmarket  (fd Quadracom). Båda erbjuder liknande tjänstekoncept med ett erbjudande om paketlösning för 300 kr/mån som omfattar tillgång till  ca 19 TV kanaler, internet 100Mb/sek och telefon. Föreningen kommer sälja paketlösningen till medlemmarna och sedan att ta ut en service avgift på ca 50 kr/mån som ska täcka administration, service och underhåll av nätet.

Om någon vill välja en öppen anslutning så finns den möjligheten genom Qmarket då kostar Telefonen 30 kr/mån Internet 200 kr/mån och TV med 8-10 kanaler 100kr/mån. Vid öppen anslutning kan en eller några tjänster väljas.

 

Frågor?

Ring eller E-posta någon i styrelsen för att få besked.

2 reaktioner till “Projektkalkyl”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Ekonomisk förening

%d bloggare gillar detta: