Hur går det till

Utbyggnaden av nätet sker i olika etapper, vi gräver område för område och då sker fiberanslutningen enligt stegen här nedanför!

Steg för steg

När grävning har påbörjats i ert området kommer slang för fibern att läggas ner och vi gräver fram till er tomtgräns. Grävning fram till fastighet görs av fastighetsägaren. Börja inte gräva förrän du och entreprenören ör överens om var anslutningen sker vid din tomtgräns. Du kan få hjälp med grävning men beskostar det själv och måste kontakta entreprenören i god tid och beställa grävningen.Det kan bli uppehåll i grävningen som kan bero på olika faktorer, t.ex. man måste byta maskin eller invänta något tillstånd.

När det dags att gräva på er egna tomt gör du det själv eller kommer överens med entreprenören vilken väg rör och fiber skall läggas. Mer slang och varningsnät hämtas hos entreprenören om det du fått av grävteamet inte räcker till. Du bör gräva 2-3 dm djupt så att inte slangen skadas vid framtida grävningar i trädgården.
Det kan förekomma olika typer av slang. Alla kan grävas ner som de är, men du rekommenderas att ha ytterligare mekaniskt skydd om du gräver grunt. En tjockare slang eller kabelskydd.

Du gräver en ränna i marken och placerar röret i botten. Fyll på med jord och lägg sedan nätet med sökningstråd. Denna tråd är till för att senare kunna söka upp var fibern är nedgrävd så en fiber inte ger utslag på sökutrustning. Fyll sedan igen hela rännan.

En fasaddosa ska monteras av dig dit slangen ansluts och fiber svetsas samman med den som sedan går in i huset. Från dosan borrar man sedan igenom väggen. I det borrade hålet sätter man ett skyddsrör som passar för den borrade diametern. Här kommer sedan fibern att komma in i huset.
Välj placering av fasaddosan med omsorg!
Viktigt att hålet borras i en lutande vinkel och att det tätas med silikon (eller motsvarande produkt lämpad för ändamålet) runt röret som förs igenom väggen för att hindra att fukt tar sig in.

Du kan få hjälp med borrning och uppsättning av dosa genom kontakt med någon av de företag vi föreslår nedan eller så väljer du fritt och det arbetet bekostar du själv. Genom det företaget kan du också få hjälp med kabeldragningar mm inomhus.

Tillsammans med fasaddosan får du en bit fiber som träs genom röret och svetsningar mot stamfibern sker i fasaddosan. Du måste lämna minst 2m på utsidan och minst 50 cm på insidan. Fibern ansluts sedan till mediaomvandlare på insidan. Medieomvandlare och inkommande fiber behöver placeras så att tillgång till 230V finns.

Stamfiberkablarna blåses in i de nergrävda slangarna och änden svetsas ihop med din inomhusfiberkabel i dosan.

Kontaktuppgifter.

Entreprenör grävning:

Ted Flink
Tel.nr 070-341 60 99
E-post: ted@tedflinkgt.se

Bengt Fredriksson
Tel.nr 070-341 60 02
E-post: bengt@tedflinkgt.se

Anslutningshjälp, yttre box och inre installation. Även eldragning:

Martin Johansson
Elektriker
Tel.nr 070-696 95 89

Annonser

Ekonomisk förening

%d bloggare gillar detta: